Hortense de Kooter

Waarom paarden?

Het grootste deel van mijn jeugd heb ik op stoeterij 'de Kraal' gewoond en was ik betrokken bij het fokken van renpaarden. Als klein kind al tekende ik altijd paarden na en hielp ik steeds meer mee met verzorgen, vervoeren en beleren van paarden. Omdat de paarden voor de verkoop waren hoorde ik veel over hoe een correct gebouwd paar eruit moest zien en wat goede gangen zijn. Ook kan je natuurlijk ongegeneerd bij paarden kijken en voelen hoe hij in elkaar zit.
Ons eigen paard El Niño is in 1996 geboren en toen de stoeterij gesloopt werd verhuisde hij naar de manege. Daar leerde ik een andere benadering van paarden verzorgen


                                                                


Vooral toen Niño gezondheidsproblemen kreeg werd het verschil tussen een paard als gebruiksvoorwerp hebben of hem als vriend zien steeds duidelijker.
Pas later werd mij duidelijk hoeveel Niño mij ook gegeven heeft in mijn eigen groei en mijn kijk op 'het leven' 
In 2009 is Niño naar duitsland, naar mijn ouders gegaan om lekker in de wei te lopen. Maar hij is nog steeds dicht bij mij en verweven met mijn werk. 

Intussen is Toby bij ons gekomen. Met hem heb ik weer een heel ander soort vriendschap en hij zal zeker ook zijn invloed op mijn werk hebben.